Het maken van een nieuwsbrief deel 1

Hoeveel moeite kost het u om een nieuwsbrief in elkaar te zetten en te verspreiden? U zoekt naar inhoud, u zoekt naar medewerking van anderen en probeert alles samen in een mooi bestand te zetten. Vervolgens stuurt u het naar uw doelgroep via de e-mail. Maar wat gebeurt er hierna? Leest uw doelgroep het ook daadwerkelijk, krijgt u feedback of wordt het direct in de prullenbak gesleept? Alle moeite misschien voor niets. Hier volgen enkele praktische tips voor een effectieve nieuwsbrief.

 1. Stel doelen en ken de lezer

  U schrijft en verstuurt een nieuwsbrief, maar waarom? Welk doel heeft het en wie wilt u bereiken? Welke actie moet er uiteindelijk door de lezer worden uitgevoerd?
  Voordat u begint met uw volgende nieuwsbrief, organiseert u een team van collega’s om te bespreken wat zij uit de nieuwsbrief willen halen. Daarnaast bespreekt u wie de nieuwsbrief moet bereiken en wat het exacte doel hier van is.

 2. Maak een content kalender

  De chaos van het bedenken van inhoud voor uw nieuwsbrief kunt u voorblijven door een content kalender op te zetten. Een content kalender is een planning waarmee u de inhoud van uw nieuwsbrief ruim van te voren in kaart kunt brengen. Een goede gewoonte is om sommige elementen in elk nummer consistent te houden. Een rubriek die iedere brief weer terug komt. Met dit standaard element beperkt u het aantal aangepaste content die u wilt verwerken in uw nieuwsbrieven.

 3. Overtuigende onderwerpregel

  Net zoals een kop van een artikel is ook de onderwerpregel van een nieuwsbrief belangrijk. In die 30 tot 70 tekens zet u een prikkelend stukje tekst neer die zal leiden tot het openen van de mail of het weggooien van de mail. Over het algemeen wilt u dat uw nieuwsbriefonderwerp twee dingen tot stand brengt:
  – Laat uw publiek weten wat er in de mail staat.
  – Geef je doelgroep een goede reden om de mail te openen.
  Houd hierin de eerste helft van de onderwerpregel altijd hetzelfde om consistentie te creëren. Verander de tweede helft, na een dubbele punt, om een interessante sneak peak te geven van de inhoud van de nieuwsbrief.

 4. Mobielvriendelijkheid

  Uit onderzoek is gebleken dat de helft van de e-mails worden geopend op een smartphone. Als uw nieuwsbrief niet mobielvriendelijk is, verliest u dus waarschijnlijk de helft van uw doelgroep.
  Wat is een mobielvriendelijke nieuwsbrief? Om te beginnen moet uw nieuwsbrief geen PDF-bestand zijn die zich in de bijlage van de mail bevindt. Het openen van de PDF is een extra stap waar veel mensen niet bereid voor zijn. Het PDF wordt mogelijk ook niet correct geladen, dus ook voor de groep die wel het PDF-document opent, heeft een slechte leeservaring.
  Online bestaan er meerdere tools waarin u gemakkelijk een nieuwsbrief kunt opmaken die gelijk mobielvriendelijk is.

Wat wij ook weten is dat een nieuwsbrief, of in dit geval artikel, niet te lang moet zijn. U moet de aandacht van de lezer erbij houden. Daarom laten we het hierbij voor dit artikel. Het vervolg zal snel online komen met daarin de laatste drie tips voor het maken van een nieuwsbrief.