Het maken van een nieuwsbrief – deel 2

In theorie zou een nieuwsbrief een waardevol communicatiemiddel moeten zijn. Een sleutel tot een betere klantrelatie. Het is een effectieve manier om informatie door te geven en de band met uw klant te onderhouden. In de praktijk kan het echter een ondankbare taak zijn. Het maken van een nieuwsbrief is voor velen stressvol en ingewikkeld. Dit hoeft echter niet zo te zijn. Zet uw nieuwsbrief om in een krachtige manier van communiceren door uw werkwijze iets aan te passen. Hier volgen de laatste praktische tips voor een effectieve nieuwsbrief.

Personaliseer uw e-mail

Wanneer iemand een mail van u ontvangt, hebben ze slechts twee gegevens beschikbaar om te beslissen of ze de mail moeten openen. Namelijk de onderwerpregel en de afzender. Eerder hebben we het al gehad over de onderwerpregel. Het afzender veld biedt ook een geweldige kans om uw publiek te overtuigen de mail te openen. Een tip is om de nieuwsbrief vanaf het e-mailadres van een persoon te versturen. Stuur deze niet vanuit een standaard informatie adres. Het versturen vanuit een persoon bereikt twee dingen:

  • Uw publiek kan zien dat de mail afkomstig is van een bekende, herkenbare naam, wat hen kan aanmoedigen om te openen.
  • Het helpt om filters te vermijden. Veel e-maildiensten sorteren automatisch e-mails in de vakjes sociaal en promotie bijvoorbeeld. E-mails van personen hebben vaak een betere kans om deze filters te missen omdat de tool niet kan onderscheiden in welk vakje deze behoort.

Nog een andere tip voor het personaliseren van uw nieuwsbrief mails is de aanhef. De meeste mailprogramma’s hebben een functie waarmee u de naam van de ontvanger kunt laten vallen in plaats van ‘Geachte heer/mevrouw’.

Meet prestaties

Het doel zou moeten zijn om de prestaties van uw nieuwsbrief in de loop van de tijd stapsgewijs te verhogen. Om dat te doen, moet u enkele belangrijke metingen uitvoeren. Een daarvan is de open rate van de nieuwsbrief. Zijn er meer of minder mensen die elke uitgave van de nieuwsbrief openen? Een online tool waarin u uw e-mail kunt verzenden zonder dat dit een PDF is, heeft vaak de toepassing om gegevens te meten. Ook kunt u hier vaak in zien hoeveel mensen er klikken op links in uw mail en welke links dus wel of niet werken.
Ten slotte moet u de inhoud van elke nieuwsbrief vermelden en categoriseren. U zult merken dat bepaalde soorten content in de loop van de tijd interessanter zijn dan andere. Hier kunt u uw inhoud op aanpassen om uw prestaties te verbeteren.

Delen op social

Als u echt wilt dat uw nieuwsbrief verder gaat dan alleen uw e-maillijst, dan moet u het uw abonnees makkelijk maken om de inhoud met hun connecties te delen. De eerste manier om dit te doen, is door knoppen voor social media delen in de nieuwsbrief te plaatsen, zowel bovenaan als in de afzonderlijke inhoudsitems. Hiermee verlaagt u de drempel en mensen zullen vaker op de knop drukken om iets te delen.
Ten tweede, maak een webversie van uw nieuwsbrief aan. Dit geeft mensen die niet in de maillijst staan de mogelijkheid om uw nieuwsbriefinhoud te bekijken en te delen. Tenslotte kunt u uw eigen nieuwsbriefinhoud delen op social media. Zet een open vraag neer die middels de content in de brief kan worden beantwoord.

De sleutel tot het hebben van een effectieve nieuwsbrief is plannen en meten. Net zoals u uw werkzaamheden inplant voor overzicht, kunt u dit dus ook doen voor uw nieuwsbrief.