Hoe blijven verzekeraars relevant?

Door de komst van data, algoritmes en kunstmatige intelligentie (KI) zullen verzekeringsbedrijven de komende vijf tot tien jaar flink veranderen. Net zoals de bank- en de financiële sector de afgelopen drie tot vier jaar een transformatie zijn ondergaan, is nu de verzekeringssector aan de beurt. Vanuit de niet-traditionele sectoren stijgt de concurrentie voor de verzekeraars. Wat moeten zij doen om de concurrentiepositie te behouden en de klanten zo goed mogelijk te ondersteunen? Hoe helpen deze digitale technologieën hen om relevant te blijven? Er zijn drie belangrijke trends waar verzekeraars zich op moeten richten om relevant te blijven voor de klant, blijkt uit het onderzoek van Cognizant.

Technologische trends

Uit onderzoek blijkt dat de huidige waarde van de wereldwijde verzekeringsmarkt de komende drie jaar met 1,6 miljard dollar kan stijgen dankzij de digitalisering. Daarom is het erg belangrijk dat de verzekeraars aan de slag gaan met deze nieuwe technologieën. Verzekeraars die dit niet doen verliezen het van de concurrent en lopen dan ook de kans de boot te missen. Er komen steeds meer verzekerde objecten die gebruikersdata verzamelen. Door het real-time inzicht dat verzekeraars krijgen in het gebruik en de staat van deze objecten kan de verzekeraar beter beoordelen met welke risico’s de consument te maken heeft. Hierdoor weten zij waar ze waarde kunnen toevoegen voor hun klanten en waar dus de winst te behalen is. De opkomst van het Internet of Things (loT), de verzameling aan enorme hoeveelheden aan data en machine learning hebben dus een erg grote impact op de manier waarop verzekeraars in de toekomst zullen werken.

Wearables en menselijk gedrag

Met de wearables wordt erg veel data verzameld over de consumenten. Het gebruik van wearables neemt ook aanzienlijk toe. Hierdoor ontstaat er steeds meer data over de fysieke gesteldheid van de klant en het gedrag. Deze ontwikkeling verandert de relatie tussen verzekeraar en consument compleet. Het kan voordelen met zich meebrengen, zoals het leveren van een op maat gemaakte verzekeringspolis en het ontwikkelen van nieuwe diensten die aan de wensen van de klant voldoen. Uit een onderzoek van loyaliteit specialist Aimia blijkt dat consumenten bereid zijn om de data zonder toestemming af te geven, mits zij hier een beloning voor krijgen. Op deze manier kunnen premies en verzekeringen afgestemd worden op de individuele klant.

Er zijn verschillende voorbeelden om dit te doen. Een voorbeeld is dat consumenten een levensverzekering krijgen met wearables die de fysieke activiteiten volgen. Zo kunnen verzekeraars de consumenten belonen met een premiekorting als zij gezond leven. Een ander voorbeeld is om de consument ook inzicht te bieden in de verzamelde data. Zo kan de verzekeraar advies geven over een gezondere levensstijl waardoor gezondheidsproblemen worden voorkomen. Zo kan er bijvoorbeeld in een vroeg stadium depressie worden gesignaleerd.

Businessmodellen

Strategische samenwerkingen zijn erg zinvol voor het versnellen van de ontwikkeling van nieuwe businessmodellen. Bedrijven als Airbnb, die voorlopen in de huidige deeleconomie, dwingen verzekeraars over te gaan tot een inventiever model. Het is belangrijk dat bedrijven steeds vaker samenwerken met innovatieve startups die bijvoorbeeld als geen ander in staat zijn disruptieve elementen in de markt de herkennen.

Door beschikbare consumentendata slim te benutten, strategische samenwerkingen te starten en door te investeren in nieuwe technologieën, kunnen verzekeraars zich sterker dan ooit positioneren!